15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hage med poteter – slik dyrker du de deilige potetene

tips hage med poteter pærer plantesjell

Poteter er en av de avlingene som ikke bare trives i de kjøligere årstidene, men også elsker dem. Det som er spesielt bra for dem her, er den kjøligere jorden. Det er derfor deres vekst blir forstyrret om sommeren. Siden potetene heller ikke er skjøre og lett kan heves, er de gode for å lære barna dine å hage. I tillegg er det den morsomme siden, som du kan se gjennom forskjellige fargede varianter i Hage med poteter kan lage. For å gjøre dette, bare bland hvite, røde, gule, brune og blå poteter.

Hage med poteter i lyse farger

fargerike poteter rød blå gul brun varianter hage

Det er også praktisk at du enkelt kan dyrke potetene i større beholdere hvis du ikke har nok plass i hagen. Vinfat er for eksempel egnet for dette. Det du absolutt bør vite om poteter er at de bare er egnet til konsum når de har mistet sin grønne farge. Selv grønne flekker skal ikke lenger være tilstede, da potetene da er giftige. Så ikke høst poteter fra hagen før de har nådd samme farge som de er modne. Alle andre deler av potetplanten er også giftige.

Å plante en hage med poteter – forberede jord og knoller

øyne potetrot skudd planter hage kuhlen

Det første du må huske på er at du velger poteter som er testet og sykdomsfrie. Du bør ikke bruke poteter fra supermarkedet til potethagen din. Når du har fått knollene, kan du begynne å forberede jorden. Velg et solfylt sted i hagen for dette.

Frøpoteter til hagen med første skudd

skyter hage med poteter øyne såpotet hjelper

Jorda i hagen med poteter skal være rik på næringsstoffer og ikke tillate bakvann. Videre er en pH -verdi under 5,5 nødvendig. Når du har sørget for det, graver du furer. Disse skal ha en dybde på ca. 10 cm. La det være en avstand på 60 til 90 cm mellom de enkelte furer. Jo nærmere plantene er hverandre, desto bedre garanterer skyggen som skapes at jorden forblir kjølig.

Skjær poteten i biter

poteter biter frø røtter knoller tips forberedelse

Skjær nå ut potetene i terninger. Sørg imidlertid for at de er omtrent tre og en halv centimeter høye og har minst to øyne. La disse ferdige bitene tørke i to dager. Dette vil redusere risikoen for forrådnelse. Med det er du ferdig med å forberede hagen med poteter.

Hage med poteter – Såingen

Potet saeen furer kul markhage vår

Fordel potetbitene i de utgravde furer. La det være et mellomrom på 2,5 til 4 cm mellom de enkelte stykkene. Øynene må også rettes oppover. Dekk deretter knollene med 5 cm jord. Så snart plantene til potetplanten dukker opp, må du legge til ytterligere 5 cm, slik at plantens tupper blir avdekket. På denne måten tilsettes ny jord med jevne mellomrom i hagen med poteter til små hauger med en høyde på 10 cm og en bredde på 45 cm dannes.

Omsorg for hagen med poteter

Plantehage med potetbakker

Bortsett fra å forberede og så poteter i hagen, er det andre jobber som må gjøres mens de vokser. Så det er viktig at ugresset alltid blir fjernet. Jorden må alltid være jevnt fuktig. Du kan mulch regelmessig for å sikre en kjølig jord. Når de fleste plantene har blitt brune, kan du vanne en siste gang. Kutt deretter plantene av etter syv til ti dager.

Skadedyr i hagen – Colorado potetbille

Potetbille skadedyrshage med potetplanter

Skadedyr som kan forårsake problemer med poteter i hagen er de velkjente Colorado-potetbillene, samt bladlus, potetlopper, gresshopper og wireworms. Enkelte typer brun råte er også mulig.

Høsten i hagen med poteter

hage med poteter løk jord tips omsorg

Alt i alt modnes potetene i løpet av 90 til 120 dager. Du kan høste nye poteter fra hagen din med poteter når potetplanten blomstrer. For å gjøre dette, grave rundt plantene. Hvis du har en rekke poteter som ikke blomstrer, bør du vurdere to måneder som en guide.

Potetplante med blå blomster

blomstre potet hage blå lilla utvalg

Det er best å velge en kjøligere, grumsete dag for å høste de modne potetene. Du kan høste dem 5 til 7 dager etter at du har kuttet plantene i hagen din med poteter. En gravegaffel er spesielt egnet for dette. Dette reduserer også risikoen for å skade knollene. Grav ca 30 cm fra planten. Når planten er eksponert, kan du riste av deg jorda og stuve potetene i kurver eller sekker.

Hage med poteter – lagring etter høsting

hage med poteter burlap lagring grønnsakstips

I begynnelsen er et mørkt og fuktig sted nødvendig for å lagre potetene. Det bør være en temperatur mellom 10 og 15 grader. Dette garanterer forholdene du ville ha med poteter i hagen din. Poteter som er lagret i en kurv dekkes best med burlap. Etter to uker kan du lagre dem på et tørt sted som også skal være mørkt. God ventilasjon er også viktig. Det er også viktig på dette tidspunktet at du fjerner skadede og vansirede poteter.

Blomster av poteten i rosa

rosa blomst potet plante hage høst dyrke tips

Previous Post
Tatoveringsideer for kvinner og menn: disse designene er trendy!
Next Post
Ideer for hjemmet – renover hjemmet ditt i trendfargene fra 2014