15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Fysisk arbeid som er anstrengende øker risikoen for demens

Kan hardt fysisk arbeid øke eller redusere risikoen for demens? Den siste forskningen tyder på at en tøff jobb, som byggekonstruksjon eller flytting av hus, kan ha en negativ effekt. Ifølge en ny studie kan forklaringen ligge i de forskjellige fysiologiske effektene av de to typene fysisk aktivitet.

Hvordan påvirker fysisk arbeid psyken??

hardt og anstrengende fysisk arbeid kan føre til demens

Forskerne, ledet av Universitetet i København i Danmark, mener at fysisk krevende aktiviteter ofte inkluderer lange perioder med å stå, opprettholde statiske stillinger, løfte tunge gjenstander og arbeide under repeterende eller fysisk ubehagelige forhold. En slik type jobb kan også innebære nesten kontinuerlig innsats. Dette vil for eksempel være å flytte tung last eller svinge elektroverktøy. Ofte må dette gjøres uten pauser i mellom, slik at kroppen knapt kan komme seg. I motsetning til dette er fysisk arbeid og trening på fritiden ofte av høy intensitet, men av kort varighet, med mye restitusjonstid. Det har også en tendens til å handle om mer dynamiske stillinger, for eksempel de som finnes i konkurransesport som tennis eller basketball.

gammel mann som sitter i rullestol som pasient på sykehuset

Det er mange bevis på at fritidsøvelser forbedrer kardiovaskulær kondisjon og reduserer betennelse i kroppsområdet. Ved å forbedre blodstrømmen til hjernen, fremme nervevekst og opprettholde hippocampus, forhindres demens. På den annen side kan langvarig og repeterende fysisk aktivitet svekke kardiovaskulær kondisjon og øke betennelse. Tidligere forskning har funnet en sammenheng mellom intens fysisk arbeid og en høyere risiko for kardiovaskulær sykdom sammen med dødelighet. Så hos personer hvis jobb krever mye fysisk anstrengelse, kan dårlig kardiovaskulær funksjon også øke sannsynligheten for demens. I råd om folkehelse for forebygging av Alzheimers og demens, anbefaler myndigheter som Verdens helseorganisasjon (WHO) fysisk aktivitet uten å skille mellom de forskjellige typene.

Studieresultater

Sykepleier og lege forklarer årsakene til tilstanden til en eldre pasient under covid 19 -pandemien

Den nåværende studien antyder derfor at det må være en “god” form for fysisk aktivitet. Hardt fysisk arbeid tilbyr egentlig ikke det. Helsemyndighetenes retningslinjer bør derfor skille mellom fysisk aktivitet på fritiden og slik aktivitet på jobben. Det antas at de to formene for fysisk aktivitet har motsatte effekter. Forskerne brukte nasjonale registre for å identifisere totalt 697 tilfeller av demens blant deltakerne i løpet av studien. I analysen tok de hensyn til andre faktorer som kan bidra til risiko for demens. Dette var alder på deltakerne, sosioøkonomisk status, sivilstand og psykologisk stress. De gjorde også justeringer av om deltakerne røykte, hvor mye alkohol de drakk, og hva deres kroppsmasseindeks og blodtrykk var.

bekymret gammel mann med hender på hodet

Selv etter å ha tatt disse faktorene i betraktning, hadde deltakere som rapporterte høyt fysisk arbeid nesten 1,5 ganger demensraten ved slutten av studien enn de som rapporterte sitt arbeid var stillesittende. Forfatterne bemerker at en av styrkene studiet deres som var veldig lang oppfølging. Dette er viktig fordi patologiske endringer forbundet med demens kan begynne flere tiår før tilstanden blir tydelig. Denne tendensen til å undervurdere demens kan ha skjevt resultat hvis det hadde skjedd i den ene studiegruppen i stedet for den andre. Mangelen på kvinnelige deltakere var imidlertid en viktig begrensning i analysen. Så fysisk arbeid og fritidstrening har kanskje ikke samme innvirkning på kjønnene.

Previous Post
Tatoveringsideer for kvinner og menn: disse designene er trendy!
Next Post
Ideer for hjemmet – renover hjemmet ditt i trendfargene fra 2014