15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Oksytocineffekt mot Alzheimers sykdom: behandling med kjærlighetshormon

I laboratoriestudier av hjernevev så det ut til at oksytocin reverserte effekten av et giftig protein assosiert med Alzheimers sykdom på hjerneceller. I tillegg kan hormonet gjenopprette cellens plastisitet, noe som er avgjørende for minne og læring. Nylig undersøkte forskere ved Tokyo University om kjemikaliet kan bidra til å beskytte nerveceller i de tidlige stadiene av Alzheimers sykdom.

Oksytocineffekt ved kognitiv tilbakegang

kognitiv tilbakegang alzheimers sykdom eldre omsorgsperson

Hormonet oksytocin kommer fra en del av hjernen som kalles hypothalamus. Det spiller en viktig rolle i fødsel, amming og sosial binding. Oksytocin kan også gjøre romantisk binding enklere. Kroppen frigjør hormonet under seksuell aktivitet, noe som ga kjemikaliet dets populære rykte som et “kjærlighetshormon”. Imidlertid antyder oksytocins relaterte rolle i sosial binding også at det også kan hjelpe til med å behandle sosial angst og autisme. Effekten på hukommelsen er mindre kjent, men en studie på mus fant at den kan forbedre langsiktig romlig læring og hukommelse. Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens og rammer millioner av mennesker rundt om i verden. De lider av progressivt hukommelsestap og kognitiv tilbakegang. En ledende teori er at opphopning av klumper av et giftig protein kalt beta -amyloid i hjernen forårsaker Alzheimers. Men nyere forskning har utfordret dette synet.

nerveceller og nevroner synapser nerveplastoksytocineffekt

En eldre studie fant at injeksjon av syntetisk beta-amyloid i hjernen til rotter forårsaket lærings- og hukommelsesproblemer. Andre undersøkelser fant at forskere hemmet langsiktig potensiering (LTP), som brukes av nerveceller til å kode for minner. Dette skjer når forskjellige nerver samtidig styrker de elektriske forbindelsene (synapser) som fører signaler mellom dem. Beta-amyloid ser ut til å svekke nervecellers evne til å styrke synapsen på denne måten. Nevrovitere omtaler dette som nevroplastikk. Hippocampus er involvert i dannelsen av nye minner og kan være spesielt sårbar for denne skaden. I den siste studien bekreftet forskerne i Japan for første gang at perfusjon av hjerneceller fra hippocampi av mus med beta-amyloid hemmer LTP og reduserer dermed cellens plastisitet. Imidlertid oppdaget de at effekten av oksytocin ser ut til å reversere denne svekkelsen.

Nytt forskningseksperiment

illustrasjon av menneskehjernen i alzheimers sykdom oksytocineffekt som en mulig behandling

For å undersøke om oksytocin var direkte involvert i å gjenopprette plastisiteten til nerveceller, gjennomførte forskerne et nytt eksperiment. Før de perfuserte musens hjernevev med beta -amyloid, forbehandlet de det med et kjemikalie. Dette blokkerer reseptorene for oksytocin på nerveceller. Som spådd, kunne oksytocineffekten ikke lenger gjenopprette den tapte nerveplasten etter denne forbehandlingen. Av denne grunn mistenker forskerne at oksytocin kan ha potensial for behandling av hukommelsestap forbundet med Alzheimers sykdom.

eldre kvinne som bruker skrivemaskin som oppmuntrer til positiv tenkning

I dag er det ikke tilstrekkelig tilfredsstillende medisiner for behandling av demens, og nye terapier med nye virkningsmekanismer er ønsket. Alzheimers er en kompleks, dårlig forstått sykdom som gradvis utvikler seg i løpet av flere år. Mye mer arbeid vil være nødvendig for å teste de restorative effektene av oksytocin på nerveplast i levende dyr. Hvis det lykkes, vil innsatsen sannsynligvis gå over til klinisk forskning på mennesker. Forskerne spør i arbeidet sitt uttaler at et stort hinder for utviklingen av en levedyktig behandling er det faktum at blod-hjerne-barrieren forstyrrer passasje av oksytocin til hjernen.

Previous Post
Dekorer barnerom med interessant tilbehør
Next Post
Julepynt med trefigurer – 61 flotte ideer