15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Grå stær – hva skal jeg gjøre hvis du får det?

Katarakt kalles “grå stær” av leger og er sykdommer i øynene. Dette inkluderer en reduksjon i synsskarphet og syn på grunn av grumling av øyelinsen. Eldre over 60 år er spesielt hardt rammet. Men takket være konstant forskning og den mest innovative teknologien kan grå stær behandles bedre og bedre.

Hva er grå stær? En kort oversikt

Hva er grå stær symptomer på øyesykdom

Som allerede nevnt forekommer grå stær, eller grå stær, hyppigst i form av såkalte “alderdomskatarakter”. Andre former for grå stær kan blant annet skyldes skade på øyet. Eller de er en bivirkning av visse generelle sykdommer eller andre øyesykdommer. Men grå stær kan også forekomme hos nyfødte. Det mest klassiske symptomet på grå stær er tap av syn og synsskarphet, og økt lysfølsomhet. I mange tilfeller er bare ett øye påvirket; senere kan det andre øyet imidlertid også bli svekket. En øyelege bør snarest konsulteres hvis følgende symptomer oppstår:

• Akutt smerte i øyet.

• Massivt røde øyne,

• alvorlig forverring av synet,

• med et blikk som gjennom et gardin eller slør,

• når lysglimt vises eller som om en myggsverm danser foran øyet (flunces).

Et stort utvalg av grå stær med differensierte symptomer

Som en øyesykdom har grå stær flere ansikter og kommer ikke bare i en form. Det samme gjelder de mange forskjellige symptomene som kan være forbundet med det eller ikke. Det er derfor viktig at en øyelege konsulteres ved den minste mistanke, slik at en individuell diagnose kan stilles.

Katarakt – Terapialternativer eller Terapialternativer?

grå stær blir den syke linsen fjernet og erstattet med en kunstig linse

For mange sykdommer hos en person er det flere og forskjellige muligheter for terapi eller behandling. Grå stær, derimot, kan bare behandles med det som kalles “grå stær kirurgi”. Under denne operasjonen byttes linsen ut. Dette betyr at den uklare, syke linsen fjernes og erstattes med en kunstig linse. Flertallet av alle som var rammet av grå stær, kunne se og gjenkjenne mye bedre igjen etter operasjonen.

I følge BVA, Federal Association of Ophthalmologists Germany, grå stær er den hyppigst utførte operasjonen i Tyskland, med 650 000 operasjoner per år.

Katarakt – Operasjonen

grå stjerne fra hvilken alder mann på 60 år

Den syke, uklare øyelinsen blir som nevnt byttet ut under en operasjon med en kunstig og såkalt intraokulær øyelins, eller kort sagt IOL. Kataraktkirurgi er en behandling som anses som trygg og bevist. I den utstrekning det opererte øyet ikke led av en annen sykdom, kunne 90 prosent av alle opererte pasienter se bedre igjen etterpå.

Som regel utføres denne prosedyren under lokalbedøvelse og poliklinisk. Den opererte personen kan forlate sykehuset eller praktisere samme dag. Katarakt i begge øynene betyr at kirurgi vil begynne på øyet som er mer påvirket. Når eksakt operasjonen skal utføres, avgjøres imidlertid ikke bare av legen alene, men også av pasienten selv, dvs. sammen i tett konsultasjon. Hovedkriteriet er hvor mye den berørte personen lider av synkende synsskarphet i hverdagen og hvor mye linsen allerede er overskyet.

Ved grå stær blir linsen i øyet byttet ut

Hyppig kjøring eller datamaskinarbeid i forbindelse med grå stær er absolutt grunner til at en berørt pasient kan opereres raskere enn en pasient som ikke nødvendigvis trenger fullt syn hver dag. For mange kan en liten uklarhet i øyelinsen ikke være et avgjørende argument til fordel for en øyeoperasjon. Samtidig er det imidlertid ingen grunn til ikke å søke kirurgisk hjelp på grunn av høy alder.

Grå stær er ofte mer lumsk enn brå, slik at styrken til synet sakte men jevnt reduseres. Ikke minst av denne grunn blir svekkelsen egentlig ikke lagt merke til av noen syke mennesker. Ved kontroll hos optiker eller øyelege ender dette vanligvis med en skikkelig overraskelse når det oppdages hvor mye synet allerede har redusert.

grå stær blir den skyfulle linsen byttet ut under en operasjon

Grå stær og operasjonsforløpet

Grå stær i begge øynene får ofte kirurgen til å operere øyet med den mer alvorlige skaden først. Synets organ utvides ved hjelp av spesielle øyedråper. I tillegg settes det inn et klipp, som sikrer at øyet forblir åpent gjennom hele operasjonen. Det er individuelt mulig å injisere lokalbedøvelse ved siden av øyet.

Trinn 1 i OP:

Kirurgen gjør et lite kutt på rundt to til tre millimeter på øyets hornhinne. Dette snittet brukes av legen som tilgang til området som må opereres og åpner dermed den fremre kapsel av øyelinsen. Siden det er et så lite snitt, trenger det ikke å sys, fordi det lukkes igjen av seg selv etter prosedyren.

Trinn 2 av OP:

I dette trinnet finner phacoemulsification sted, dvs. linsens kjerne og cortex blir flytende ved hjelp av ultralyd. Hvis vevet har blitt flytende, kan kirurgen suge det helt ut av synsorganet.

Trinn 3 av OP:

I trinn tre brukes den brettede eller rullede IOL ved å sette den inn i kapselposen gjennom den lille åpningen i snittet. For dette formålet forlater kirurgen ofte de laterale og bakre øyelinsekapslene i synsorganet, der den kunstige linsen deretter utfolder seg til full størrelse. Implantatet er sentrert og forankret ved hjelp av den minste festebraketten i bakre kammerlinse (kapsel oval).

Grå stær – Behandling etter operasjon

Hva bør vurderes etter en grå stær etterbehandling

Det kirurgisk behandlede øyet er dekket av en salvebandasje for beskyttelse til dagen etter. Hvis grå stær opereres poliklinisk, kan pasienten komme hjem etter noen timers opphold. Ved døgnkirurgi derimot, utgjør oppholdet på sykehuset to til tre dager.

Slik at helbredelsesprosessen kan fortsette som ønsket, foreskriver legen antiinflammatoriske og antibiotiske øyedråper i omtrent en måned. Disse må brukes strengt i henhold til forskriften. I tillegg gjør folk som har operert seg godt hvis de er forsiktige når de vasker håret og dusjer. Etter operasjonen bør kontakt med vann unngås i noen dager om mulig. Det samme gjelder selvfølgelig såpe og andre pleieprodukter for ansiktet.

Helbredelsesprosessen overvåkes nøye med jevne, korte intervaller av en øyelege. Det intraokulære trykket kontrolleres også ved bruk av kortisonbaserte øyedråper. Mange opererte pasienter kan se mye tydeligere og bedre umiddelbart etter operasjonen. Imidlertid må det nevnes at det kan være svingninger i synet, spesielt i løpet av de første ukene. Det tar litt tid før legen måler synet på nytt og det kan bestilles nye briller.

Du finner mer informasjon om emnet på https://www.aumedo.de/katarakt-grauer-star/.

Etter grå stær kirurgi overvåkes helbredelsesprosessen nøye med jevne, korte intervaller av kontroller av øyelege

Previous Post
Bruk et bakgrunnsbilde som veggdekorasjon og effektiv aksent
Next Post
32 negldesigner for å lage deg selv med neglelakk + instruksjoner