15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Blomsterpotter og planter for utendørs – velg riktig størrelse og form

utendørs blomsterpotter og planter

Nøkkelen til å sette opp din pottehage starter med riktige størrelser og fasongvalg for blomsterpotter og planter, slik at plantene dine kan se sitt beste ut og trives. Hold plantene dine sunne og forvandle uterommet til et boareal ved å begynne med riktig størrelse og form når du velger plantebeholdere. Store planter i små beholdere tørker raskt ut, og små planter i store potter ser ikke riktig ut. I tillegg kan det også være vanskelig å regulere fuktigheten i jorda. Hvis du er ny i hagearbeid eller på jakt etter et tempoendring, vil disse tipsene hjelpe deg med å velge de riktige utendørs blomsterpottene og plantasjene.

Hvorfor er størrelse så viktig?

blomsterpotter plantemaskiner utendørs farger

En plante må pottes i en beholder som har nok plass til å vokse, men ikke for stor for selve planten. Hvis du plasserer planten i en for liten pott, vil den hindre veksten. I tillegg dannes fibrøse rotstrukturer som er bundet i potter og kan få jorden til å tørke ut raskt. Motsatt kan en liten plante potte i en for stor beholder bli ubalansert av det ubalanserte fuktighetsinnholdet i jorda. Hvis plantens røtter ikke når bunnen av potten og dreneringshullene er helt tette, vil overflødig fuktighet samle seg i bunnen av beholderen og danne en masse fuktig jordmasse. Dette kan enten føre til rotrot, ekstra tunge plantasjer eller en ubehagelig lukt fra våt jord.

Hvilke størrelser for blomsterpotter og planter er egnet for utendørs bruk?

blomsterpotter planter utenfor blomster

Hvor mye jord en plante trenger og hvor stor en beholder må være, avhenger av plantetypen. Det er også viktig hvor dypt røttene vokser. For hver plantemaskin, hold mengden jord i forhold til plantetype og størrelse for å kompensere for jordfuktighet. For prydplanter, for eksempel små sukkulenter, trenger du flat jord som er mindre enn 6 tommer dyp. En dybde på ca. 30 cm er tilstrekkelig for helårsplanter. Jorda for stauder bør være mellom 30 og 45 cm dyp. Busker trenger litt mer jord, som må være mellom 45 og 60 cm. Små trær trenger enda dypere jord, som er mellom 60 og 90 cm.

blomsterpotter utendørs planter Størrelsesinstruksjoner dverg blåbær

For disse dvergblåbærene, for eksempel, kan du bruke mellomstore blomsterpotter og planter, der de sikkert vil trives, ettersom disse, som navnet antyder, alltid forblir små. For de fleste spiselige planter som vokser som avlinger, er det bedre hvis det er mer plass i potten.

Urter som er plantet innendørs kan vokse i jord som er seks centimeter dyp. På uteområdet kan du potte dette med en dybde på bunnen på ca. 30 cm. Grunne røtter som salat, jordbær eller reddiker kan plantes i 15 til 30 cm dyp jord. Middels store spiselige planter, inkludert paprika, eggplanter, gresskar, meloner og mais, krever en jorddybde på minst 30 til 45 cm. For store spiselige planter som tomater, poteter og bærbusker, gi minst 45 cm eller enda bedre 60 cm jord. Sitrusfrukter og andre frukttrær trenger en jordmasse som er 60 til 90 cm dyp.

Egnede former for blomsterpotter og plantemaskiner utendørs

blomsterpotter planter utenfor spiselige sitroner

En viktig faktor for riktig vekst av en plante er ikke bare størrelsen på beholderen, men også formen. De vanligste og praktiske blomsterpottene og plantene til utendørs bruk er runde, firkantede eller rektangulære. Noen av dem er også utstyrt med et vanningsanlegg. Middels til store runde, firkantede og rektangulære beholdere med dype jordreservoarer på 30 til 90 cm, avhengig av plantetype, er gode og passende varianter for blomstrende stauder, busker og små trær. Bruk større potter til å plante kombinasjoner av flere arter slik at hver plante har plass til å vokse. Flate og lave blomsterpotter og planter med en bunn mindre enn 15 cm dyp er ideelle for dyrking av små sukkulenter, tykke bladplanter eller huseleekplanter.

Blomsterpotter, planter utenfor, flate

Plantehyller kan bringe lave blomsterpotter og plantere litt nærmere øyehøyde. Flatbeholdere er også gode utstillingsstykker for utendørs spisebord. Vaseformede potter som kurver på toppen er passende alternativer for blandede kombinasjoner av ettårige, blomstrende busker og en eviggrønn busk eller et lite tre. En bred åpning gir god plass til å sette en kombinasjon av planter sammen. Velg dybden på beholderen basert på plantetypene du vil inkludere. Det er mange varianter tilgjengelig på markedet i dag. Et praktisk alternativ ville være blomsterpottene og plantene laget av rotting.

blomsterpotter planter utenfor vaseformet rotting

Urner i klassisk stil som er brede i bunnen og har en smal hals og bred åpning på toppen, gjør gode blomsterpotter og planter til årlige stauder som er enkle å fjerne. Husk at hvis plantene roter seg litt dypt, kan de bli vanskelige å fjerne når en rotkule dannes under urnens nakke.

Når du tenker på noe dypt forankret som en busk, vinranke eller et lite tre, planlegger du å ha det der livet ut. Velg derfor riktig størrelse på urnen i god tid før du planter.

Store, oppreiste og tynne blomsterpotter og planter kan hjelpe til med å heve små planter og gi dem mer visuell innvirkning. Vær forsiktig når du kobler en grunne forankret plante, for eksempel en saftig, med en stor beholder fylt med jord litt over to fot. Du kan oversvømme dem, slik at våt jordmasse senere samler seg på den nedre delen av potten, under plantens røtter.

Velg blomsterpotter og planter

blomsterpotter planter utenfor urne

Denne pottekombinasjonen av planter treffer stedet slik at formen og jorda matcher hverandre. De vertikalt utformede blomsterpottene og plantemaskinene hjelper plantene til å vokse høyere, mens bunnen av beholderen ikke er for dyp, og derfor er det ingen risiko for å bli fuktig. Siden størrelsen og formen på en beholder vil påvirke hvor godt en plante vil vokse, er det en god idé å velge både planter og beholdere samtidig. Ellers må du kombinere ønsket planting med eksisterende potter som du vil fylle opp.

Når du velger en plantebasert beholder, må du ikke stole på den opprinnelige størrelsen på planten når du anslår størrelsen på potten som skal brukes. I stedet ser du først på den modne størrelsen på planten (ofte funnet på baksiden av etiketten). Legg også merke til hvilken kategori den faller inn i – saftig, årlig, flerårig, busk eller tre. Sørg også for å velge blomsterpotter og planter som har nok plass til planten og en jorddybde som har rikelig med rotplass.

Vær oppmerksom på spiselige planter

blomsterpotter plantemaskiner utenfor spiselig paprika

Som nevnt tidligere er det viktig å gi mer plass til planter som vokser i beholdere (se listen over estimert dybde av jord for typer spiselige planter, beskrevet ovenfor). Når avlinger som tomater, paprika, courgette og aubergine vokser i en overfylt beholder, konkurrerer de med hverandre om næringsstoffer og soleksponering, noe som kan resultere i lavere høst.

blomsterpotter planter utenfor spiselig courgette

Generelt er det best å potte hver middels eller stor spiselig plante i sin egen beholder – muligens urter eller pollinerte planter som ringblomster rundt basen hvis det er god plass. Salat og mindre planter som reddiker og jordbær kan plantes mer enn én per beholder.

blomsterpotter planter utenfor spiselige reddiker

Beholderdyrket mat absorberer rikelig med jordnæringsstoffer for å vokse raskt og produsere en god avling. Med en balansert organisk gjødsel kan du gjødsle dem i henhold til instruksjonene på pakken.

Når du trenger å repotere

blomsterpotter plantemaskiner utenfor hagetransplantasjon

Planter er ikke lykkelige når de må bli i en beholder som de vokste ut av. Her er tre tegn på at avlingene dine må repottes.

1. Planter ser gjengrodde ut og er ikke lenger proporsjonale med potten.

2. Vann renner raskt ut av potten, noe som indikerer at røtter og jord som ikke lenger absorberer vann tar det meste av plassen.

3. Planter viser tegn på stress, for eksempel gulnede blader, visning eller forkrøplet vekst.

Hvordan repotere

blomsterpotter plantemaskiner utenfor hagen som transplanterer plantespade

1. Velg en beholder som er minst noen få centimeter større enn den originale beholderen (bredde og dybde).

2. Fjern plantene fra den gamle beholderen ved å grave 10 cm eller dypere for å løsne røttene. Trekk deretter planten forsiktig med en plantesparkel hvis det er nødvendig for innflytelse. Hold avlingen så langt unna rotkulen som mulig.

3. Fyll den nye beholderen med frisk pottejord for umiddelbar transplantasjon.

4. Vann godt slik at pottejorden kan trekke.

Alternativt kan du transplantere i hagesenger i stedet for en ny beholder. Ettårige og stauder i den varme årstiden kan se ut som om de vokste ut av beholderen mot slutten av sesongen, men dette er helt naturlig og betyr ikke nødvendigvis at de må repottes. Blomster som blir til frø og blir gule, er bare en del av plantens livssyklus. Trekk ut de årlige blomstene på slutten av sesongen. Klipp av blomstrende stauder etter frost. Når plantene ser forankret ut etter en eller to sesonger, deler du opp de resterende stauder og transplanterer dem i andre blomsterpotter og planter eller i hagesenger.

Previous Post
Speilet tak i en toppleilighet – visuelt øke veggene
Next Post
Voksende gjenvekst av grønnsaker i vann – 13 egnede planter