15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Styrking av immunsystemet i alderdommen – 9 tips for eldre (fra 60 år)

Immunsystemets jobb er å holde deg frisk og beskytte deg mot virus og bakterier. Imidlertid, med økende alder, blir immunsystemet svakere og kan ikke lenger bekjempe infeksjoner og patogener like effektivt. Dette betyr at personer i alderen 60 år og eldre kan bli syke oftere. Av denne grunn, ifølge Robert Koch Institute, er risikoen for alvorlige komplikasjoner fra det nye koronaviruset høyere hos eldre voksne. Den gode nyheten er at det er flere måter du kan øke immunsystemet på når du blir eldre. Seniorer kan fremme immunsystemets helse gjennom en aktiv livsstil og sunt kosthold. Her er 9 av de viktigste tipsene for et sunt liv og et sterkt immunsystem i alderdommen.

1. Bli vaksinert hvert år

Styrke immunsystemet i alderdommen og få influensavaksinasjon

Komplikasjoner fra influensa kan være spesielt alvorlige hos eldre voksne, men influensavaksinasjon kan redusere risikoen for sykdom med opptil 60%. Vaksinen virker ved at immunsystemet ditt lager antistoffer som kan beskytte mot infeksjon.

Det finnes forskjellige typer influensavaksiner. Noen vaksiner er tilgjengelige for mennesker i alle aldre. Amerikanske forskere har imidlertid funnet ut at en høydose-vaksine er mer effektiv hos eldre mennesker. Siden influensaviruset endres fra år til år, må du gjenta vaksinasjonen hvert år. Det kan ta opptil to uker før vaksinen fungerer. Hvis du får influensavaksinen, spør legen din om en pneumokokkvaksine for å beskytte mot lungebetennelse og hjernehinnebetennelse.

2. Se på kostholdet ditt

Styrking av immunsystemet til eldre gjennom sunt kosthold

Å spise et sunt kosthold er avgjørende for et sterkt immunsystem. Når du blir eldre, kan ernæringsbehov og spisevaner endres av forskjellige årsaker. Men i tillegg til et svekket immunsystem, kan dårlig ernæring og / eller underernæring også påvirke hjertehelsen, føre til diabetes type 2 og noen kreftformer og svekke bein og muskler.

Et balansert kosthold inneholder en rekke grønnsaker, rå frukt, fullkorn, fettfrie eller fettfattige meieriprodukter og en rekke proteinrike matvarer. American Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler å spise mat som er rik på følgende næringsstoffer for å styrke immunsystemet i alderdommen:

  • Protein – sjømat, magert kjøtt, fjærfe, egg, bønner, erter
  • Vitamin A – søte poteter, gulrøtter, brokkoli, spinat
  • Vitamin C – sitrusfrukter, jordbær, visse typer korn
  • Vitamin E – mandler, hasselnøtter, peanøttsmør
  • Sink – magert kjøtt, fjærfe, melk, fullkorn, bønner

3. Hold deg aktiv

Styrking av immunsystemet i alderdommen gjennom sport

Regelmessig fysisk aktivitet kan hjelpe eldre til å holde seg i form og i form. Men visste du at trening også kan støtte immunsystemets helse? Verdens helseorganisasjon anbefaler minst 150 minutter med moderat intensitetstrening, for eksempel rask gange eller 75 minutters trening per uke.

Finn morsomme sportsaktiviteter som passer ditt treningsnivå. For eksempel kan en rask 10-minutters spasertur rundt blokken være et godt sted å starte, eller prøve yoga og tai chi for å forbedre fleksibiliteten og fremme mental og følelsesmessig helse. Det er også flotte treningsvideoer på nettet som hjelper eldre med å styrke musklene og forbedre balansen. Og det i din egen stue!

4. Senk stressnivået

styrke immunsystemet til eldre mennesker gjennom avslappende hobbyer

Å håndtere stress er et viktig aspekt av immunhelsen. Studier viser at kronisk stress svekker immunsystemet og påvirker immunsystemets evne til å bekjempe betennelse og infeksjon. Under stress øker kroppen produksjonen av stresshormonet kortisol.

Å delta i avslapningsaktiviteter som meditasjon, yoga, tai chi og dype pusteøvelser kan ha positive helseeffekter. For å avlaste stress, sett restriksjoner og ikke vær redd for å si nei. Delta i aktiviteter du synes er behagelige og beroligende, for eksempel: B. Lesing eller hagearbeid.

5. Få nok søvn

Søvnløshet er en vanlig søvnforstyrrelse hos eldre voksne

Utilstrekkelig søvn kan påvirke immunsystemets evne til å reagere på infeksjoner og betennelser. I tillegg er søvnforstyrrelser knyttet til mange kroniske sykdommer og tilstander, for eksempel diabetes type 2, hjertesykdom, fedme og depresjon.

Søvnløshet er en vanlig søvnforstyrrelse hos eldre voksne. Forskere anbefaler syv til ni timers søvn om natten. Sørg for at rommet er mørkt, stille og kjølig for å forbedre søvnkvaliteten. Hold vanlig sengetid og begrens lur til ikke mer enn 45 minutter om dagen. Ikke drikk koffein sent på dagen eller drikk vann eller andre drikker før sengetid. Hvis livsstilsendringer ikke hjelper, må du kanskje søke medisinsk hjelp.

6. Vær oppmerksom på hydrering

Styrke immunsystemet fra 60 år ta tilstrekkelig væske

Du kan miste noe av din tørstfølelse når du blir eldre, men å holde seg hydrert er også nøkkelen til å styrke immunfunksjonen. Vann hjelper kroppen din til å absorbere vitaminer og mineraler og fjerner kroppsavfall.

Å drikke minst åtte til ni glass væske om dagen kan forhindre dehydrering. For å holde deg hydrert, prøv følgende:

  • Drikk et glass vann før og etter hvert måltid og mellom snacks.
  • I stedet for vann kan du også drikke grønnsaksbuljong og frukt eller urtete.
  • Sørg for at det alltid er en vannflaske i nærheten uansett hvor du sitter.

7. Minimer alkoholforbruket

Styrking av immunsystemet Seniorer prater i hagen

Alkohol kan fungere annerledes hos eldre enn hos yngre. Når vi blir eldre, tar det lengre tid for kroppen å bryte ned alkohol. I tillegg reduseres muskelmengden i kroppen gradvis. Mengden fett øker imidlertid. Som et resultat blir våre vitale organer som hjernen og hjertet utsatt for alkoholens toksiske effekter. Så overdreven alkoholforbruk kan svekke immunsystemet og gjøre deg mer utsatt for infeksjoner.

Eldre mennesker over 60 år bør begrense alkoholforbruket til ikke mer enn 1 drink per dag for kvinner og 2 drinker per dag for menn. Denne anbefalingen kan selvfølgelig variere avhengig av hvor mye alkohol drikken inneholder. Her er noen eksempler på 1 drink: 360 ml øl, 45 ml whisky, 150 ml vin, 120 ml likør, cocktail eller aperitiff

8. Slutt å røyke

hvordan du styrker immunsystemet fra du er 60 år

Røyking skader immunsystemet, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe forkjølelse, influensa og andre virus. Det øker også risikoen for mange andre helseproblemer, inkludert hjertesykdom, luftveissykdom, osteoporose og diabetes type 2. Kontakt legen din hvis du trenger ytterligere hjelp.

9. Tilbring tid utendørs

Styrke immunsystemet hos eldre gjennom vitamin D og tilbringe tid utendørs

Vitamin D styrker også immunsystemet. Hvis vitamin D-nivåene er lave, kan legen din foreskrive kosttilskudd eller anbefale et multivitamin uten resept.

Når du tilbringer ekstra tid utendørs, kan kroppen din naturlig metabolisere vitamin D gjennom eksponering for solen. Mengden soleksponering for å få vitamin D du trenger avhenger av hudtonen din. For noen mennesker er bare 15 minutter i solen optimalt, mens andre kan ta opptil to timer å dekke vitamin D -behovet.

Previous Post
Attraktivt pianodesign av Goldfinch Pianos & Based Upon
Next Post
Høstplommedessert i glass – oppskrifter på Crumble & Cobbler