15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.boydrice.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Sette opp et akvarium: trinnvise instruksjoner, nyttige tips og ideer

Sett opp et akvarium fisk-ideer-oppsett eksempler

Hvis du vil ha en vakker og naturlig dekorasjon for ditt hjem eller kontor, så er pent møblerte akvarier perfekte for dette. Hvert rom kan forskjønnes med de små undervannsverdenene, og designet kan omdannes til din nye hobby. I tillegg er små prydfisk også spesielt populære som kjæledyr og krever mindre omsorg enn for eksempel hunder eller katter. Hvis du vil sette opp et akvarium selv, har du kommet til rett sted. I artikkelen finner du trinnvise instruksjoner, i tillegg til mange nyttige tips og fine ideer for ditt eget akvarium. La deg inspirere og gi leiligheten eller kontoret et snev av naturlighet.

Generell informasjon om å sette opp et akvarium for nybegynnere

Sett opp et akvariedesign-vannplanter-fiskelys

Et godt oppsatt akvarium skal ikke bare se vakkert ut, det skal også være funksjonelt. Vannet bør gi et gunstig habitat for planter og fisk, slik at undervannsbefolkningen føler seg komfortabel i sitt nye hjem. Utformingen av akvariet kan være en stor utfordring, spesielt for nybegynnere, så det er viktig å finne ut mer på forhånd.

Akvarium satt opp ideer-små-akvarier-gullfisk

Akvarier kommer i forskjellige former og størrelser, og utvalget avhenger av stedet der akvariet skal plasseres. Både små nanoakvarier fra 10 liter og veldig store med en 120 liters tank og større tilbys. Hvis du skal sette opp et akvarium og ønsker å skape et gunstig habitat for fisk, er rektangulære glassbeholdere best. Undervanns innbyggerne kan orientere seg bedre i det enn i et rundt akvarium. Riktig teknisk tilbehør spiller også en viktig rolle i en vakker og godt ivaretatt undervannsverden. Derfor er akvariestartsett vanligvis utstyrt med den grunnleggende teknologien, for eksempel et filter og en varmestang.

akvarium-oppsett-villmark-planter-grønt

Før du setter opp akvariet, bør du bestemme deg for en passende stil. Slik at akvariet ser veldig fint ut, kan du designe den såkalte aquascape. Dette er vakre undersjøiske landskap som imponerer med et visst arrangement av planter, røtter, steiner og sand. Du kan for eksempel utforme aquascape som en trekant eller i en V-form. Et sentrert akvariedesign ser like bra ut og er veldig lett å etterligne. Men hvis du stoler på en jevn fordeling i akvariet, har du definitivt rett med en villmark eller daldesign.

akvarium-oppsett-fisk-vannplanter-grus

Det er også viktig å huske at forskjellige dyr og planter har forskjellige krav til akvariet. For eksempel liker noen fisk det varme vannet, mens andre føler seg bedre i det kalde vannet. Ph -verdier og vannets totale hardhet er også avgjørende for utvelgelsen av dyrearter. Det er derfor ikke mulig å samle alle fiskene og dyrene du ønsker i et enkelt akvarium. Det er best å begrense deg til bare noen få fisk og dyrearter som har lignende krav til habitat.

Trinn 1: Velg akvariet og bestem plasseringen

akvarium-oppsett-plassering-stue-tips

Etter at du har gjort deg godt informert om akvariene som helhet, kan du begynne å sette opp ditt eget akvarium. Først og fremst bør du velge bassenget og finne et passende sted for det. Valget av akvarium er helt opp til deg. Bare sørg for at det skal være nok plass til størrelsen du velger.

akvarium-oppsett-bestem-plasseringen-stua

Flere krav bør oppfylles for den ideelle beliggenheten. På den ene siden må det valgte møbelet, f.eks. Et underskap, tåle akvariets vekt, fordi et fylt akvarium noen ganger kan veie opptil 150 kilo. Hver liter vann tilsvarer 1 kilo, og du bør også vurdere dekorasjonen og gruset til gulvet.

På den annen side bør den perfekte beliggenheten på ingen måte utsettes for direkte sollys og være så stille som mulig. Steder ved siden av høyttalere eller nær døren må også unngås. Hvis du vil sette opp et akvarium hjemme, er de områdene du kan observere fra spisestuen eller sofaen best. Basen for akvariet skal være helt jevn, så det er best å legge en skummatte på den. Dette utjevner støtene og gjør bassenget mer stabilt. Det valgte stedet skal heller ikke forhindre regelmessig omsorg for flora og fauna i akvariet.

Trinn 2: Få riktig akvarieteknologi

akvarium-oppsett-instruksjoner-installering-belysning

Å sette opp et akvarium starter med å kjøpe den nødvendige akvarieteknologien. I tillegg til tanken er det også viktig tilbehør som akvariet ditt ikke kunne fungere uten. Det er til og med komplette sett som inneholder alt du trenger for et akvarium, og de er perfekte for nybegynnere i akvariehobbyen. For de som ønsker å sette sammen teknologien individuelt, er følgende liste med nødvendig akvarieteknologi nyttig.

  • Servanter laget av glass i alle størrelser, gjerne med lokk
  • Belysning med en passende timer
  • Eksternt eller internt filter
  • Varmeelement (valgfritt)
  • CO2 -system (valgfritt)

akvarium-oppsett-tips-nybegynnere

Du kan få gulvet, dekorasjonene og plantene til akvariet på forhånd, men ikke fisken. For dyreverdenen bør du vente en til to uker etter at du har brutt i akvariet, fordi forholdene før var ugunstige for dem. Følgende ting tilhører den første handlelisten:

  • Substratgjødsel
  • Sand eller grus til bunnen
  • dekorative steiner og trebiter i forskjellige størrelser
  • dekorative røtter
  • Vannplanter etter eget valg

Før du begynner å sette opp akvariet, er det bare å rengjøre den kjøpte tanken og sette den opp på det valgte stedet. Ikke bruk såpe eller rengjøringsmidler til dette, bare vann og en ren svamp.

Trinn 3: Sett opp hardscape i akvariet

akvarium-oppsett-instruksjoner-bassenget-bunn-etasje

Når du er ferdig med forberedelsen, kan du sette opp akvariet. I tillegg til de nødvendige materialene kreves det litt kreativitet her. Du må starte med en tom, tørr tank og fylle underlaget inn i akvariet. Dette er designet i to lag. Jordgjødsel er spesielt nødvendig for planter med røtter, fordi den gir dem næringsstoffer. Det danner det første laget. Det andre laget er akvariumgrus eller sand. Dette laget anses å være grunnlaget for hardscape. For en vakker design bør grusen ikke distribueres regelmessig, men bør være høyere eller lavere på bestemte steder.

akvarium-oppsett-hardscape-design-dekorere-steiner

Følgende er turen til den populære akvariedekorasjonen, som bestemmer hele akvariet. Det er fremdeles kjent som et hardscape i akvariehobbyen. Røtter, steiner, dekorative kvister og andre dekorative gjenstander kan plasseres på bestemte punkter. Du bør jobbe forsiktig slik at du ikke ved et uhell riper i glasset med en hard gjenstand. Legg først større steiner på haugen i akvarietanken og fordel de mindre dekorasjonene rundt dem. Når dekorasjonene er i sin endelige posisjon, trykker du dem ned i bakken for å gjøre dem mer stabile. Du kan bruke en av stilene ovenfor som inspirasjon for designet eller lage et design selv.

Trinn 4: Design softscape

akvarium-oppsett-instruksjoner-plantetips

Det neste trinnet i vår akvarieguide er å designe Softscape. Floraen, dvs. vannplanter for akvariet, er vanligvis en del av det myke landskapet. Legger du planter i akvariet, sikrer du både et vakkert utseende og god vannkvalitet. Hurtigvoksende akvarieplanter som vannurt, cabomba og vallisneria kan være svært nyttige i akvariet fordi de reduserer forbruket av tilsetningsstoffer i vann. Tilstedeværelsen av mange vannplanter kan erstatte CO2 -systemene. Et slikt system er imidlertid uunnværlig for konsekvent vakker plantevekst.

akvarium-oppsett-vannplanter-setting-pinsett

Når du plasserer plantene i akvariet, må du først fjerne transportmateriell som små potter etc. og vaske plantene med lunkent vann. Da kan vannplanter stikkes fast i bunnen av akvariet med en spesiell plantepincett. Sørg for å holde plantene fuktige hele tiden. Om nødvendig kan du spraye dem regelmessig med en sprayflaske med vann.

Plantingen som beskrives foregår i en tørr tank. Siden mange vannplanter ville ligge på bunnen av akvariet uten vann, er resultatet imidlertid vanskeligere å vurdere med en slik planting. Du kan derfor plante akvariet med vann selv etter at det er fylt. For dette trenger imidlertid ikke vannet å nå kanten slik at det ikke renner over ved håndtering.

Trinn 5: Installer teknologien i akvariet

akvarium-oppsett-teknologi-install-oppvarming-stang-belysning

Riktig teknologi i akvariet skaper et gunstig habitat for undervannsinnbyggerne. Filteret fyller den viktigste funksjonen, nemlig å rense vannet. Du kan ikke sette opp et vakkert og godt vedlikeholdt akvarium uten filter. Et internt filter er perfekt for mindre akvarier. Den bør plasseres på en slik måte at overflaten av vannet lett kan beveges. Et eksternt filter, derimot, er plassert utenfor akvariet og er koblet til det med to slanger. Denne varianten er beregnet på større akvarier. Følg alltid de tilhørende instruksjonene når du installerer filteret. Ikke slå på filteret før akvariet er fylt med vann.

Hvis det er planlagt dyr og fisk for akvariet, kan det hende du trenger oppvarming i tanken. Dette avhenger av valg av dyre- og fiskearter og deres habitatbehov. Du får den perfekte temperaturen for tropiske fisk med en varmestang, som installeres direkte i tanken i henhold til instruksjonene.

akvarium-oppsett-hardscape-softscape-instruksjoner

Det bør være god belysning i akvariet, ettersom vannplanter også trenger lys for å vokse godt og frodig. Den er festet til timeren slik at lysmengden er den samme hver dag. Til å begynne med er 6-8 timer om dagen nok, som du kan øke over tid opp til 10-12.

Trinn 6: Sett opp akvariet og fyll det med vann

akvarium-oppsett-instruksjoner-vann-fylling

Når du er ferdig med å sette opp akvariet, kan du fylle det vakre landskapet med vann. For dette bør akvariet være i sin endelige posisjon, for når det er fylt er det vanskelig eller umulig å flytte. Fyll i lunkent vann sakte, helst ikke direkte på underlaget, men først på en tallerken på bunnen av akvariet. Fyll akvariet til ikke mindre enn 2 centimeter under kanten av tanken. Du kan dekke oppsettet med kjøkkenpapir slik at det ikke endres av vannet.

Trinn 7: Løp i akvariet uten dyr

akvarium-oppsett-instruksjoner-stein-planting

Når du skal sette opp ditt første akvarium, vet du kanskje ikke at det vil ta litt tid før du setter opp fisken. Akvariet trenger derfor en til to uker for å løpe skikkelig inn. Vannet blir klart i løpet av denne tiden og nyttige bakterier legger seg i filteret. Bakteriene bryter ned den giftige nitritten og skaper et gunstig miljø for fisk og dyr.

Trinn 8: Sett inn fisk og andre dyrearter

akvarium-oppsett-fisk-oppsett-eksempel-koraller

Vannet er allerede klart og plantene har vokst godt, så kan fisken komme. Du kan finne fantastisk prydfisk i hver dyrehage spesialforretning, og der kan du få råd om den riktige kombinasjonen av fisk og andre dyrearter. Spør også om en passende mat og hvor ofte prydfisken mates. Vi håper du liker å sette opp akvariet!

Previous Post
Attraktivt pianodesign av Goldfinch Pianos & Based Upon
Next Post
Høstplommedessert i glass – oppskrifter på Crumble & Cobbler